Blagodati bučinog ulja

Gleisdorfer uljna buča

Radi se o buči čije sjemenke nemaju ovojnicu. Vrste bučinog ulja se dijele s obzirom na način proizvodnje. Bučino ulje može biti nerafinirano proizvedeno tradicionalnim postupkom uz prženje (toplo prešano) ili prešano hladnim postupkom. Koraci kod proizvodnje toplo prešanog ulja su mljevenje koštica te dodatak soli, zatim se ta smjesa prži na temp do 130°C te se nakon toga preša i na kraju dobivamo ulje i od ostatka koštica zastaje tzv pogača.

Ljekovitost

Bogat nutritivni sastav

Kvalitetna hrana

Bučino ulje pozitivno djeluje na zdravlje!

Važnost buče u prehrani

Bučino ulje se naročito pokazalo dobro za mušku populaciju kod oboljenja urinarnog trakta (prostata). Bučino ulje je poznato kao proizvod bogat brojnim vitaminima (A, E, K, D, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (fosfor, kalcij, magnezij, kalij), ali i važnim elementima u tragovima (željezo, cink, magnezij). Nezasićene masne kiseline su antioksidansi koji štite organizam od slobodnih radikala, koji nastaju u organizmu. Bučino ulje sadrži višestruko nezasićene masne kiseline koje spriječavaju nastanak ateroskleroze. Obzirom da bundeva spada u jednu od najmanje kaloričnih namirnica, jer ne sadrži zasićene masti, jako je dobra i za regulaciju tjelesne težine. Poznato je njeno pozitivno djelovanje na osobe s bolestima želuca i crijevam djeluje kao i diuretik, a odlična je i za problematičnu kožu. Ističe se i njeno ljekovito djelovanje kod problema s prostatom. 

Sjemenke se u ljekovite svrhe mogu konzumirati sirove ili oljuštene, ali tako da tanka opna ostane na sjemenkama. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i mono-ne-zasićenih masnih kiselina koje su dobre i za zdravlje srca.

Bučino ulje sadrži omega-6 (linolne) i omega-9 (oleinske) masne kiseline, fitosterole te vitamin E i K. Preporuča se tri puta dnevno jedna čajna žličica hladno prešanog sirovog bučinog ulja.

Najbolji prijatelj Vašeg zdravlja!

Svrstava se u kategoriju eksluzivnih ulja!

Ljekovita svojstva bučinog ulja!

  • stimulira rad bubrega
  • povoljno utječe na plodnost i kvalitetu sperme
  • pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
  • eliminira bolove u zglobovima
  • blagotvorno utječe na zdravlje kože i kose
  • pozitivno djeluje na vid
  • jača imunološki sustav
  • liječi bolesti prostate
  • pospješuje pamćenje